Apotheek Kwakoe bezorgt uw doktersrecept ook gratis in Amsterdam-Zuidoost
Altijd begrijpelijk advies
bij Apotheek Kwakoe

Elk seizoen een eigen kwaal

‘April doet wat hij wil’, ‘in mei leggen alle vogels een ei’, ‘de ‘r’ zit weer in de maand’. Allemaal weerspreuken die gepaard gaan met seizoenskwalen. Apotheek Kwakoe licht ieder seizoen een paar van deze kwalen uit. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. 

De nazomer in met Apotheek Kwakoe

Snipverkouden

De mooie zomerdagen maken plaats voor wind, regen en snotneuzen. Wat doet u tegen verkoudheid? Uitzieken is eigenlijk de enige oplossing. Gebruik geneesmiddelen om de klachten te verzachten. U kunt de verschijnselen bestrijden met paracetamol zodat u zich prettiger voelt. Daarmee gaat het virus nog niet uit uw lichaam. Neusdruppels en neusspray (gebruik deze maximaal gedurende een week) houden uw neus open. Stomen kan ook erg aangenaam zijn bij verkoudheid. U voegt inhalatiecapsules toe aan een bak met heet water en u ademt de warme stoom in via uw neus. Iedereen heeft een eigen middel tegen een verstopte- of loopneus.

Slim verkouden
Wat veel mensen niet weten is dat het beter is om de neus op te halen in plaats van te snuiten. Wilt u toch snuiten? Snuit dan één neusgat per keer en het liefst in een papieren zakdoek. Die kunt u namelijk na gebruik direct in de prullenbak gooien. 

 

Herfstblues

Het wordt eerder donker, de kou slaat toe en de ooit zo groene bomen laten spontaan hun blaadjes vallen. Het klinkt niet vrolijk en sommige mensen worden er dan ook niet gelukkiger op. Bij maar liefst 1 op de 10 mensen brengt de nazomer een herfstblues met zich mee. Vrouwen reageren er vier keer zo gevoelig op dan mannen. Het tekort aan licht en een verstoring van de biologische klok zijn belangrijke factoren. Echter, de temperatuur, luchtdruk en luchtvochtigheid spelen ook een grote rol.

Luister naar uzelf
De herfstmoeheid ervaren is één ding, maar er naar handelen is een heel ander verhaal. Apotheek Kwakoe helpt u graag. U kunt bij ons terecht voor vragen en advies. Als het nodig is, zoeken we samen met u naar andere hulp, zoals een maatschappelijk werker of psycholoog.

 

Teekbezoek

Weet u alles al over teken? Veel mensen denken dat een teek in de bomen leeft, maar niets is minder waar. Teken verschuilen zich in gras, struikgewassen en heide. Ze kruipen vanaf uw voeten omhoog en nestelen zich in de knieholte, lies, oksel en haarlijn. Ze vullen zich met bloed van dier en mens.

Hoe kunt u een tekenbeet voorkomen?

  • Draag tekenwerende sokken met een geur waar teken niet van houden;
  • Smeer uzelf in met DEET;
  • Loop tijdens het wandelen zoveel mogelijk in het midden van een pad.

Bent u toch gebeten? Verwijder de teek dan met een tekentang. Als u de teek helemaal heeft verwijderd, is het belangrijk dat u een tekentest doet. Deze haalt u gewoon bij de apotheek of drogist. Na een paar minuten weet u al of de teek besmet is met Borrelia: de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Na een tekenbeet is het verstandig om direct naar een huisarts te gaan. Geen klachten? Neem dan toch altijd het zekere voor het onzekere.

Heeft u een vraag aan uw apotheker?